23 بهمن 1403 - 13:23
به مناسبت چهل و ششمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی؛

انقلاب 46 ساله؛ راه طی شده، راه پیش رو

انقلاب اسلامی ملت ایران، حالا ۴۶ ساله شده و قدم در راه چهل و هفتمین بهار عمر خود گذاشته است.
کد خبر : 18421

تبیین: 

انقلاب اسلامی ملت ایران، حالا ۴۶ ساله شده و قدم در راه چهل و هفتمین بهار عمر خود گذاشته است. انقلابی که برای نخستین بار با هدایت و رهبری مرجعیت شیعه آغاز شد و با همراهی و پشتیبانی توده‌های مردم به ثمر نشست و حالا بیش از 4 دهه از عمر آن گذشته است.

به اعتقاد صاحبنظران و ناظران، انقلاب ملت ایران پدیده‌ای فرهنگی و اجتماعی بر پایه‌های اعتقادی و ایمانی بود که نظیر آن در تاریخ معاصر و گذشته وجود نداشته است و در مسیر طی شده تاکنون نیز، هم از جهت تهدیدها و هم از جهت نوع مواجهه مردم با تهدیدات کم‌نظیر یا حتی بی‌نظیر بوده است.

حالا و در شرایطی که شعله‌های تهدیدات بیشتر از هر زمان دیگری متوجه این مردم است و نقطه مشترک این تهدیدهای پیدا و پنهان نیز، امیدسوزی و کور کردن چشم امید مردم به آینده است، بازخوانی راه طی شده و راه پیش رو در انقلاب اسلامی و بایدها و نبایدهای آن، بیشتر از هر زمان دیگری لازم و حیاتی است.

برای این هدف، می‌توان «بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی» را یکی از گویاترین منشورها برای بازخوانی راه طی شده و چشم دوختن به راه پیش رو دانست. بیانیه‌ای که 22 بهمن 1397 و در 40 سالگی انقلاب اسلامی از سوی رهبر حکیم انقلاب صادر شد و در آن مروری جامع بر کارنامه انقلاب اسلامی و نگاهی دقیق به ضعف‌ها و چالش‌های پیش روی آن شد.

دهه فجر انقلاب اسلامی و ایام جشن ملت، فرصت خوبی است تا یکبار دیگر، ضمن مرور فرازهای مهم این بیانیه تاریخی، درباره نقاط مورد اشاره آن – به ویژه در ارتباط با راه پیش رو – نیز تامل کنیم.

* شعارهایی جهانی، فطری و همیشه‌ زنده‌

«برای همه‌چیز می‌توان طول عمر مفید و تاریخ مصرف فرض کرد، امّا شعارهای جهانی این انقلاب دینی از این قاعده مستثنا است؛ آنها هرگز بی‌مصرف و بی‌فایده نخواهند شد، زیرا فطرت بشر در همه‌ی عصرها با آن سرشته است. آزادی، اخلاق، معنویّت، عدالت، استقلال، عزّت، عقلانیّت، برادری، هیچ یک به یک نسل و یک جامعه مربوط نیست تا در دوره‌ای بدرخشد و در دوره‌ای دیگر افول کند. هرگز نمی‌توان مردمی را تصوّر کرد که از این چشم‌اندازهای مبارک دل‌زده شوند. هرگاه دل‌زدگی پیش آمده، از روی‌گردانی مسئولان از این ارزش‌های دینی بوده است و نه از پایبندی به آنها و کوشش برای تحقّق آنها».

* جمهوری اسلامی و فاصله‌ی میان بایدها و واقعیت‌ها

به اعتقاد رهبر معظم انقلاب، «جمهوری اسلامی، متحجّر و در برابر پدیده‌ها و موقعیّت‌های نو به نو، فاقد احساس و ادراک نیست، امّا به اصول خود بشدّت پایبند و به مرزبندی‌های خود با رقیبان و دشمنان بشدّت حسّاس است. با خطوط اصلی خود هرگز بی‌مبالاتی نمی‌کند و برایش مهم است که چرا بماند و چگونه بماند. بی‌شک فاصله‌ی میان بایدها و واقعیّت‌ها، همواره وجدان‌های آرمان‌خواه را عذاب داده و می‌دهد، امّا این، فاصله‌ای طی‌شدنی است و در چهل سال گذشته در مواردی بارها طی شده است و بی‌شک در آینده، با حضور نسل جوان مؤمن و دانا و پُرانگیزه، با قدرت بیشتر طی خواهد شد.

* دفاع ابدی از نظریه‌ی نظام انقلابی

رهبر معظم انقلاب تاکید کرده‌اند که «انقلاب اسلامی همچون پدیده‌ای زنده و بااراده، همواره دارای انعطاف و آماده‌ی تصحیح خطاهای خویش است، امّا تجدیدنظرپذیر و اهل انفعال نیست. به نقدها حسّاسیّت مثبت نشان می‌دهد و آن را نعمت خدا و هشدار به صاحبان حرفهای بی‌عمل می‌شمارد، امّا به هیچ بهانه‌ای از ارزش‌هایش که بحمدالله با ایمان دینی مردم آمیخته است، فاصله نمی‌گیرد. انقلاب اسلامی پس از نظام‌سازی، به رکود و خموشی دچار نشده و نمی‌شود و میان جوشش انقلابی و نظم سیاسی و اجتماعی تضاد و ناسازگاری نمی‌بیند، بلکه از نظریّه‌ی نظام انقلابی تا ابد دفاع می‌کند».

* امید؛ شاه‌بیت رهنمودها

ایشان خطاب به جوانان تاکید کرده‌‌اند: «پیش از همه‌چیز، نخستین توصیه‌ی من امید و نگاه خوش‌بینانه به آینده است. بدون این کلید اساسیِ همه‌ی قفل‌ها، هیچ گامی نمی‌توان برداشت. آنچه می‌گویم یک امید صادق و متّکی به واقعیّت‌های عینی است. اینجانب همواره از امید کاذب و فریبنده‌ دوری جسته‌ام، امّا خود و همه را از نومیدی بیجا و ترس کاذب نیز برحذر داشته‌‌ام و برحذر میدارم. در طول این چهل سال -و اکنون مانند همیشه- سیاست تبلیغی و رسانه‌ای دشمن و فعّال‌ترین برنامه‌های آن، مأیوس‌سازی مردم و حتّی مسئولان و مدیران ما از آینده است. خبرهای دروغ، تحلیل‌های مغرضانه، وارونه‌ نشان دادن واقعیّت ها، پنهان کردن جلوه‌های امیدبخش، بزرگ کردن عیوب کوچک و کوچک نشان دادن یا انکار محسّنات بزرگ، برنامه‌‌ی همیشگی هزاران رسانه‌ی صوتی و تصویری و اینترنتی دشمنان ملّت ایران است؛ و البتّه دنباله‌های آنان در داخل کشور نیز قابل مشاهده‌اند که با استفاده از آزادی‌ها در خدمت دشمن حرکت میکنند. شما جوانان باید پیش‌گام در شکستن این محاصره‌ی تبلیغاتی باشید. در خود و دیگران نهال امید به آینده را پرورش دهید. ترس و نومیدی را از خود و دیگران برانید

* گلوگاه‌های پیش رو

و در پایان، میدان‌های پرخطر و پرچالش و در عین حال سرنوشت‌ساز در چله دوم انقلاب را به این شرح معرفی کرده‌اند؛ «یک) علم و پژوهش، دو) معنویّت و اخلاق،  سه) اقتصاد، چهار) عدالت و مبارزه با فساد، پنج) استقلال و آزادی، شش) عزت ملی، روابط خارجی، مرزبندی با دشمن، هفت) سبک زندگی».

ارسال نظرات